Her yıl alanında uzman isimlerin öngörüleriyle hazırlanan Softtech 2021 Teknoloji Raporu yayımlandı.
Gelecek yıllarda revaçta olması beklenen teknoloji trendlerini değerlendirmek üzere “Teknolojilerin Geleceği”, “Finansal Teknolojiler”, “Sektörler, Dijitalleşme ve İnsan”, “Girişimcilik ve Ekosistem”den oluşan dört ana başlıkta Softtech’in hazırladığı “2021 Teknoloji Raporu” yayımlandı.
Teknolojide yıllara göre öngörüler
Raporda yer alan teknoloji radarına göre Mobil Cihaz Dönemi olarak adlandırılan 2020 ila 2023 yılları arasında; 5G, sesli asistan, uç yapay zeka, uzaktan çalışma, izleme teknolojileri, sanal çalışma alanları, anında nokta atışı teslimat, sürdürülebilirlik ve çevre konuları öne çıkarken 2023-2028 yılları arasında ise dijital göçebeler, yapay zeka iş arkadaşları ve otonom araçlar radara giriyor. 2028-2036 yılları arasında ise akıllı şehirler, kuantum yapay zeka, dijital iş hayatı ve temel gelir gündeme gelirken 2036 ila 2080 yıllarında; insansı yapay zeka, yapay şirket, dijital gerçeklik, artırılmış insan ve insan ömrü konuları karşımıza çıkıyor.
GPT-3 tarafından yazılan bir makale de raporda yer alıyor
2021 Teknoloji Raporu’nun en yenilikçi içeriğini, gelişmiş dil işleme kabiliyetiyle hayatımıza giren yapay zekanın günümüz uç noktası GPT-3 yazıyor. San Francisco merkezli OpenAI firmasının 2020 Mayıs ayında tanıttığı yapay zeka ile metin üretebilen GPT-3 teknolojisinin yazdığı Artırılmış Gerçeklik Makalesi okuyuculara, yapay zekanın gelebileceği noktayla ilgili fikir veriyor. GPT-3, hem başarılı yazılarla hem de oluşturduğu karşılıklı konuşmalarla daha önce mümkün görülmeyen birçok senaryonun hayata geçmesine olanak sağlıyor. Bu teknolojiyi tanıtarak, kullanım alanı bulmak için öncelik tanıyan Softtech, kendi bünyesinde Şubat ayında OpenAI iş birliği ile başarılı bir GPT-3 Hackathon’u gerçekleştirdi. Softtech yazılım geliştiricilerin yaratacağı senaryolar ile Türkiye’de inovatif teknolojilerin öncüsü olmayı hedefliyor.
Robotlar, insanların iş gücünü elinden almayacak
İş dünyasında çalışan insan ve robot sayısının 2025 yılında eşitlenmesi bekleniyor. Robotların iş dünyasında artan kullanımıyla 2025’e kadar 26 büyük ekonomide toplam 85 milyon iş ortadan kalkarken ve 97 milyon yeni iş ortaya çıkaracağı öngörülürken, toplam istihdamın yüzde 50’sinin evden çalışır hale geleceği düşünülüyor. Bugün çözülmesi yüzyıllar alan problemlerin, kuantum bilgisayarların gelecek yıllarda hayatımıza girmesiyle birlikte problem olmaktan çıkacağı da rapordaki bir diğer başlık olarak yer alıyor.
Kuantum bilgisayarlar, kişisel bilgisayarların yanında konumlanacak
Şahsi bilgisayarların ilk dönemlerinde yaşanılan yaygınlaşmayla ilgili çekincelerin benzerlerini yaşayan Kuantum Bilgisayarlar, bu aşamalardan sonra kişisel bilgisayarların yerini almayıp, yanına konumlanacak yeni bir değer olacak. Kuantum Bilgisayarların yaşadığı yolculuk ve gelecek öngörüleri Amerika, Çin, Avrupa, Avustralya ve Türkiye ekseninden de raporda yer alıyor.
Türkiye’de pandemi döneminde evden çalışma oranı yüzde 70’e ulaştı
Pandemiyle birlikte hayatımıza giren birçok yeni terimin yanına dijital göçebelik de ekleniyor. Dünyanın neresi olduğu fark etmeksizin başka şehirdeki işine online kanallarla seyahat ederek, uzaktan devam etmek olarak tanımlayabileceğimiz terim yeni nesil ve geleceğin çalışma modeli olacak. Birçok ulusal ve uluslararası şirketin de dijital göçebelik çalışma şekline yönelik hazırlıklar yaptığını vurgulayan rapora göre., Z kuşağının yüzde 19’u, Y kuşağının yüzde 42’si, X kuşağının ise yüzde 22’si dijital göçebeler arasında yer alıyor. Pandemi döneminde ülkemizde yüzde 70’e çıkan evden çalışma oranı, dijital göçebeliğin Türkiye’de de yaygınlaşacağını destekliyor.
Uçan otomobiller yakın gelecekte daha fazla yaygınlaşacak
Rapor ayrıca uçan otomobillerin şehir içi ulaşımda yakın gelecekte daha fazla yaygınlaşacağını rakamlarla ortaya koyuyor. Dünyada, 300’den fazla girişim elektrikli uçan otomobil üzerinde çalışıyor ve bunların yüzde 30’u önümüzdeki 5 yıl içerisinde ticari olarak hava taksi hizmetine başlamayı hedefliyor.
5G Teknolojisi, 2025 yılından sonra su, elektrik ve hatta hava gibi olacak
5G Teknolojisinin hayata geçmesi ile ilgili çalışmalar devam ederken, hayatımızı değiştirecek bir teknoloji olması da raporun öngörüleri arasında. 5G, önceki nesillerden farklı olarak diğer sektörlerde de kullanılacak bir telekomünikasyon standardı değil; sağlık, otomotiv, tarım, eğitim, eğlence, enerji, finans başta olmak üzere tüm sektörlerin gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiş bir endüstri standardı olacak. Yaygın olarak kullanılacağı 2025 yılından sonra su, elektrik ve hatta hava gibi yokluğu düşünülemeyecek.
Girişimcilik kurumlar için de ana yaklaşım olacak
Rapor, teknolojiyi pek çok boyutta ele alırken girişimciliği ana odak merkezi olarak inceliyor. Yurt içi ve yurt dışı ekosistemlerdeki girişimlerin odakları ve girişimlere akan sermaye yönünün hem iş modellerinin hem de teknolojilerin belirlenmesinde önemli bir yere sahip olduğu vurgulanıyor. Kurumların girişimlerle iş birliği yapmak, kuluçka ve hızlandırma programları ile desteklemek, yatırım yapmak, satın almak ve iç girişimler oluşturma konusundaki çalışma ve isteklerin kaçınılmaz bir şekilde arttığının altı çiziliyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de girişimlerin yakaladığı büyümeler ve sonucunda oluşan finansal ilerlemelerin ülke ekonomilerini etkileyecek seviyelere ulaşması olarak görülüyor.
Softtech’in Amerika, Çin ve Almanya ofislerinin ilgili ekosistemlerde ilişkide olduğu uzmanların da yazıları ile yer aldığı raporun, Teknoloji Radarında; İş Hayatı, Yapay Yaşam, Dijital Yaşam ve Fiziksel Yaşam olmak üzere dört boyutta teknoloji trendlerinin 2080 yılına kadar uzanan öngörüleri de bulunuyor. Aracısızlaştırma, Bankacılık, Fintech/Techfin ve kurumlar boyutlarında on yıllara uzanacak şekilde, teknoloji trendlerinin ne zaman radara gireceği vurgulanıyor.
Çok iyi yazılmış bir blog !
Teşekkür ederiz.🙂
Harika!
Teşekkür ederiz.🙂
Rapor güzel, yazı harika.
Teşekkür ederiz. Daha fazlası için bizi takipte kalın.🙂
50 yıl önce hayal bile edilemeyen teknolojik gelişmeler şimdi sıradanlaştı. 50 yıl sonrasını hayal edenler kazananlar kulübünde olacaklar.
EVET, BU BLOGU TAKİP ETMELİ HERKES… KISA VE ÖZ BİLGİLER
Tebrikler.
Baş döndürücü gelişmeler ve çok güzel ifade ile aktarabilen bir blog, tebrikler.
İlginiz için teşekkür ederiz. Daha fazlası için bizi takipte kalın.🙂
Teknolojinin gelişmesine yön veren insan ihtiyaçları. Gelişmekte olan ülkeler ise bu raporları iyi analiz edip kıt kaynaklarını belirlenen istikamette kullanırlarsa avantajlı çıkarlar. Sizin gibi genç beyinlerin bunları anlayıp anlatabilmesi büyük bir umut ışığı.
Tebrikler, güzel bir yazı
Güzel bir anlatım
Teşekkür ederiz.🙂
Yapay şirket konusunu merak ettim.
👏🏻👏🏻👏🏻
Teşekkür ederiz.🙂
Tebrikler.👍
Teşekkür ederiz. Daha fazlası için takipte kalın.🙂
Yuval Noah HARRARİ’nin “21. Yüzyılda 21 Ders” adlı kitabını okumuş, çok etkilenmiştim. Yayımladığın bu haberle o kitabın neredeyse değindiği konuların da üzerine çıkmışsın. Tebrikler. En önemli sonuçlardan biri insana duyulan ihtiyacın her daim devam edecek olması. Gelecek sizlerin Nisan…
Teşekkür ederiz. Daha fazlası için takipte kalın.🙂
Teknoloji öylesine hızlı ilerliyor ki takip etmek ve adapte olabilmek gerçekten zor
En azından teorik te olsa takip için çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Tebrikler
Teşekkür ederiz.🙂
Ufuk açıcı bir yazı. Yapay zekayı doğru bir şekilde kullanıp etik kodlarını olması gerektiği gibi oluşturabilirsek insanlığı güzel günler bekliyor. Eski Yunanda olduğu gibi sıradan işleri robot kölelere yaptırıp, sanat müzik gibi daha nitelikli uğraşlara zaman ayırabiliriz. Ama etik kodları doğru yazamazsak başımıza bela da olabilirler
İlginiz için teşekkür ederiz.🙂
Nisan ufkumuzu açmaya devam ediyorsun, teşekkürler 🙂 Özellikle otonom araçların ve akıllı depoların Lojistik Sektörünü maliyet açısından çok olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.
Kesinlikle. İlginiz için teşekkür ederiz. Daha fazlası için takipte kalın.🙂